П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

ВКС остави в сила решение на АС – Бургас с постановено общо наказание за убийство в размер на 28 години затвор

 

 

Върховният касационен съд е оставил в сила решението на бургаските апелативни магистрати по делото за убийството на 72-годишния Васил Петков от с.Люлин, община Стралджа, извършено от неговия внук Марио Михайлов и от Станислав Василев, и двамата от гр. Бургас.

Решението е от 11 ноември 2018 г. и с него Апелативен съд – Бургас измени първоинстанционната присъда в частта относно наказанието на Станислав Василев, като го намали от 15 години на 11 години „лишаване от свобода“.

Марио Михайлов, внук на убития възрастен мъж, е осъден на 17 години „лишаване от свобода“.

Двамата подсъдими ще изтърпят наказанията си при първоначален „строг“ режим.

Марио Михайлов и Станислав Василев са признати за виновни за това, че на 20.09.2016 г., около 20,00 - 21,00 часа, умишлено са умъртвили в дома му Васил Петков, като деянието е извършено по особено мъчителен за убития начин. До престъплението се стига след конфликт между дядо и внук за пари. Възрастният мъж умира след задушаване с въже, като по тялото му са открити счупвания и следи от множество наранявания.

 

22.05.2019 г.

 

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

Апелативен съд – Бургас потвърди присъда за побой над лечителка от гр. Нова Загора

 

Бургаският апелативен съд потвърди наказанията на трима мъже, пребили възрастна лечителка от гр. Нова Загора. Престъплението е извършено през м.юли 2017 г.в дома на жената. Осъдените са Димитър С. сина му Георги Д. от гр. Котел и техен приятел Георги Б. от гр. Нова Загора.

Двете съдебни инстанции са признали мъжете за виновни за нанесена тежка телесна повреда на пострадалата, изразяваща се в постоянна слепота с дясното око.

Подсъдимите са осъдени на по три години лишаване от свобода, като наказанията са отложени за изпитателен срок в размер на пет години.

 Тримата мъже трябва да заплатят солидарно на пострадалата Сийка Д. сумата в размер на 30 000 лева, представляваща обезщетение за причинените от престъплението неимуществени вреди и сумата от 241 лева, представляваща обезщетение за имуществени вреди, както и направените по делото разноски.

От няколко години съпругата на Димитър С. и майка на сина му имала здравословни проблеми, които според семейството се дължали на магия и на вредна енергия, изпращана от техни родственици, с които били в лоши отношения. Семейството търсело помощ при лечители, гадатели, ходжи, екстрасенси. Това била причината да се обърнат към Сийка Д. известна лечителка в региона, която живеела в гр. Нова Загора. През м.май 2016г. те отишли при нея с молба да развали направената на семейството им магия. Започнали често да я посещават, като няколко пъти я вземали с автомобил и я водели до къщата им в гр.Котел, след което я връщали в дома й в гр.Нова Загора. Почти година по късно лечителката обяснила, че не може да помогне на жената, тъй като според нея страда от някакво психично заболяване и има нужда от лекарска помощ, а не от нея. Поради това я помолила да не посещава повече дома й.

Семейството обаче искало тя да продължи сеансите за разваляне на магията, но жената отказвала, като по този начин отношенията между тях се обтегнали. Двамата подсъдими били убедени, че Сийка Д, не само че не им помага, но дори им вреди, като умишлено, от разстояние влошава здравословното състояние на болната родственица.

 По тези причини баща и син решили да посетят врачката през нощта, да я набият, за да я сплашат и по този начин тя да преустанови да въздейства на майката от разстояние, като й предава негативна енергия. Двамата уговорили техен приятел Георги Б. да им помогне.

При първото влизане в дома й там бил само синът й (40 г.), който бил ударен с полицейска палка и юмруци от двама от подсъдимите. Преди това подсъдимият Георги Д. взел от масата два мобилни телефона.

Месец и половина по-късно тримата подсъдими, маскирани с шапки с отвори за очите и устата, отново влезли в дома на лечителката и се  нахвърлили с полицейска палка и бухалка върху нея.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15–дневен срок от съобщаването му на страните.

 

20.05.2019 г.

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

Апелативен съд – Бургас потвърди арест на бургазлия, запалил две строителни машини

 

Бургаският апелативен съд потвърди като правилно и законосъобразно определение на ОС – Бургас от 11 май 2019 г., с което на обвиняемия Николай П. е наложена първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Николай П. е обвинен за палеж на чужда собственост – две строителни машини тип „валяк“, които са напълно изгорели, като е имало опасност пожарът да се разпростре и върху друга техника. Вследствие на инцидента от 09.05.2019 г. на бул. „Захари Стоянов“ в гр. Бургас са последвали значителни вреди на стойност 409 500 лева.

Според въззивния състав макар и на сравнително ранен етап от разследването, от събраните до момента доказателства може да се обоснове тезата за прокурора за вероятност Николай П. да е извършил престъплението, за което е обвинен. В тази насока са показанията на свидетелите, резултатите от огледа на местопроизшествието, както и заключението по назначената ДНК експертиза на биологичния материал по бутилката със запалителна течност.

Съдът е приел наличие на реална опасност от укриване предвид справката за съдимост,  от която е видно, че са наложени общо 11 присъди на обвиняемия Николай П. като до декември 2018 г. той е изтърпявал наказание „лишаване от свобода“.

Предвиденото от закона наказание за настоящото тежко умишлено престъпление е лишаване от свобода от 3 до 12 години. Магистратите са преценили, че механизма на извършване на посегателството и тежестта на наказанието са част от причините, които обосновават риск от укриване и препятстване на бъдещото наказателно производство. По отношение на грижата за малолетно дете съдът е посочил, че обвиняемият не е единствен родител и в материалите по делото майката е посочена като негов законен представител. Относно здравословното състояние на самия Николай П. въззивният състав е подчертал, че назначената му терапия може да бъде провеждана и в условията на ареста, а при спешна необходимост, може да му се осигури незабавна медицинска помощ.

Определението е окончателно.

 

17.05.2019 г.

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

Апелативен съд – Бургас измени присъда за държане и разпространение на рекордно количество хероин - 38 килограма

 

Изменена присъда за държане и опит за разпространение на над 38 кг. хероин за 3.5 млн. лв. произнесе Апелативен съд – Бургас.

С постановения съдебен акт е намалено наказанието на Антон И. от. гр. Ямбол  от десет на седем години лишаване от свобода. Съдът го е оправдал и признал за невинен по първоначалното обвинение за това, че в периода от неустановена дата през месец декември 2016 г. до 21.12.2016 г. в с. Радовец, обл. Хасково и гр.Ямбол, в съучастие като съизвършител с подсъдимите Александър Д., Димитър Д. и Боян Б., е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - хероин с общо нетно тегло 38 087,75 грама на обща стойност 3 427 897,50 лева. По това обвинение Александър Д., Димитър Д. и Боян Б.,са признати за виновни.

Четиримата подсъдими Александър Д., Димитър Д., Боян Б., и Антон И. са признати за виновни и за това, че на 21.12.2016 г., в гр. Ямбол, в съучастие са направили опит да разпространят 5 кг. от държания хероин на обща стойност 451 278,90 лева, като наркотичното вещество е в особено големи размери.

Апелативен съд – Бургас е потвърдил наказанията на Александър Д. - десет години затвор, Димитър Д. - седем години затвор и на Боян Б. - седем години затвор.

Четиримата участници в престъплението ще трябва да изтърпят наказанието си при първоначален строг режим.

Съдът е намалил и наложените от първоинстанционния съд глоби на Димитър Д. и Боян Б. от 40 000 лв. на 25 000 лв., на Александър Д. от 60 000 лева на 35 000 лева, и на Антон И. от 60 000 лева на 25 000 лева.

Решението подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВКС на Р България.

 

16.05.2019г.

 

 

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

Обжалват пред Апелативен съд – Бургас 25-годишна присъда за убийство на млада жена  

 

Апелативен съд – Бургас обяви за решаване делото за смъртта на 20-годишната Ивета Т. от гр. Айтос, зверски пребита от бащата на детето си.

Теньо Е. от гр. Айтос бе осъден на 25 години затвор, след като на първа инстанция бе признат за виновен в това, че на 16.06.2018 год. около 19.30-20.00 ч. в гр. Айтос, област Бургаска, в дом на ул. „Хаджи Димитър“ № 12, ет.1, умишлено умъртвил по особено мъчителен за нея начин и с особена жестокост жената, с която живеел на семейни начала. Деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

Първоинстанционният съд е наложил доживотен затвор при първоначален строг режим за 28-годишния Теньо Е., като наказанието е заменено с лишаване от свобода в размер на 25 години, поради факта, че подсъдимият е признал вината си и делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие.

Мъжът е осъден да заплати на сина си А. Т., роден през 2015г., обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 200 000 лева и на майката на убитата Ивета обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 150 000 лева, както и обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 3000 лева.

В съдебното заседание днес съдът остави без уважение искането на защитата за назначаване на две нови експертизи - съдебномедицинска експертиза и комплексна съдебнопсихиатрична и психологическа експертиза с мотива, че не са налице основанията за тях, тъй като експертите са дали отговори на всички въпроси свързани с причината за смъртта на Ивета Т. и са коментирали данните за употребата на наркотици от страна на подсъдимия.

 Служебния защитник на Теньо Е. поиска съдът да постанови нова присъда като промени квалификацията на обвинението в по-лека и разви тезата за причинена смърт по непредпазливост, вследствие на тежка телесна повреда. Защитата пледира и за намаляване на присъдените обезщетения за причинените неимуществени и имуществени вреди.

Прокурорът от Апелативна прокуратура и особеният представител на малолетното дете на починалата намират обжалваната присъда за обоснована и законосъобразна и настояха тя да бъде потвърдена.

„Жертвата е изживяла ужаса на неминуемата си смърт и то продължително време“, подчерта държавният обвинител. Той определи подсъдимия като „свирепа личност“ и посочи, че според свидетелските показания и данните по делото е категорично ясно, че жената е била обект на ежедневен тормоз от Теньо Е. Причината за смъртта й е категорично доказана и е следствие на масирания и жесток побой, което говори за пряк умисъл в действията на мъжа. „Паднала е на пода, но той не е спрял. Знаел е, че ще настъпи смъртта й и се е отнесъл с безразличие“, подчерта прокурорът и допълни, че наказанието е правилно и съобразено с тежестта на извършеното престъпление.

Апелативен съд – Бургас счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе в законовия срок.

 

13.05.2019 г.

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

Апелативен съд – Бургас измени присъда за убийство

 

 

Бургаският апелативен съд измени присъда и намали наказанието „лишаване от свобода“ на 37-годишния Мариан Ч. от гр. Бургас. Мъжът е признат за виновен в умишленото умъртвяване на майка си Бинка Ч., извършено на 09.03.2018 г. в семейния апартамент в гр. Бургас, к-с „Лазур“. Деянието е извършено, чрез нанасяни удари с ръце по жизнено важен орган – главата и шията, стискане на шията й с ръце, което довело до спиране на сърдечната дейност, причинило „вагусова смърт“ на пострадалата.

Пресофисът на Апелативен съд – Бургас припомня, че делото на първа инстанция е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е осъден на 11 години „лишаване от свобода“.

Въззивната инстанция не е приела извода на окръжния съд в гр. Бургас за убийство извършено с „особена жестокост“ и е оправдала подсъдимия по това обвинение. Апелативните съдии са наложили наказание за извършеното умишлено деяние в размер на 10 години „лишаване от свобода“, след редуциране с една трета, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Решението подлежи на обжалване и протестиране в петнадесет дневен срок от получаване на писмените съобщения за изготвянето му пред Върховния касационен съд на Р България.

 

Постановеният съдебен акт е публикуван в сайта на Апелативен съд – Бургас на адрес:

http://www.bgbas.org/reshenie.php?aWQ9MDAwNzE3MDEmaGFzaD0xMzI4NjczODk1M2U0ZTc4Nzk1OWRmYjQ2ZmU5ZDkyMQ==

 

09.05.2019 г.

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

Апелативен съд – Бургас отмени присъда за пране на пари в особено големи размери и върна делото за ново разглеждане

 

Състав на Апелативен съд – Бургас отмени  присъда на Окръжен съд – Сливен за пране на пари в особено големи размери и върна делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд. С присъдата подсъдимите - А.М., В.М. и Е.Т. ( и тримата от гр. Сливен) са осъдени, а други две лица Г.Г. и С. К. са оправдани.

Пресофисът на АС – Бургас припомня, че на първа инстанция А. М. от гр.Сливен  бе признат за виновен и осъден на пет години „лишаване от свобода“ и глоба от 10 000 лв. за това, че в периода 2000 год.- 2008 год., в гр. Елена и гр. Сливен е търгувал и прикривал произхода и действителните права върху имущество на обща стойност 1 129 761.60 лева. Деянията са извършени при условията на продължавано престъпление, повече от два пъти, средствата и имуществото са в особено големи размери, случаят е особено тежък и дееца е знаел към момента на получаването им, че парите са придобити чрез извършени от него тежки умишлени престъпления сред които: склоняване към проституция, трафик на хора, принуда, изнудване, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда, организиране и ръководена на престъпна група. А. М. е осъден да заплати в полза на държавата сумата от 1 129 761.60 лева, представляваща равностойността на липсващия предмет на престъплението.

В. М.от гр. Сливен е призната за виновна и е с условна тригодишна присъда и глоба от 10 000 лв. за извършени сделки в периода от 2004 год. до 2005 год. в гр.Сливен с недвижимо имущество на обща стойност 350 088.90, за които е предполагала, че са придобити чрез извършени от А. М. тежки умишлени престъпления.

Е. Т. от гр.Сливен е осъден на четири години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лв. за това, че при условията на продължавано престъпление, в качеството си на едноличен собственик на търговско дружество "Европарк" ЕООД- гр. Сливен, от свое име, но за сметка и със средства предоставени от А. М., е спомогнал за преобразуването общо на сумата 548 556 лева, чрез влагането им за придобиване на дълготрайни материални активи на дружеството, като деянието е извършено повече от два пъти, случаят е особено тежък, средствата и имуществото са в особено големи размери и дееца е предполагал към момента на получаването им, че същите са придобити чрез извършени от А. М. тежки умишлени престъпления.

Подсъдимите Г. Г. и С.К. са оправдани за престъплението по чл.253 от НК  „изпиране на пари“.

Присъдата на ОС  – Сливен е протестирана от държавното обвинение и обжалвана от осъдените лица.

Проверявайки съдебния акт, АС – Бургас е констатирал допуснати съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното и първоинстанционното съдебно производство, които накърняват правото на защита на подсъдимите лица и не могат да бъдат отстранени от въззивната инстанция.

Наличието на тези нарушения се явява пречка пред апелативния съд за разглеждане на спора по същество и произнасяне по правилността на атакуваната присъда.

Решението е окончателно.

03.05.2019 г.

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

Апелативен съд- Бургас потвърди първоначалния арест на помориец, задържан за разпространение на наркотици

 

Състав на Бургаския апелативен съд потвърди първоначалния арест на К. Б., привлечен към наказателна отговорност за разпространение на наркотици. Мъжът е обвинен за това, че на 11.04.2019 г. в апартамент в гр. Поморие, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение над 80 грама високорисково наркотично вещество – метамфетамин. Престъплението е по чл.354а, ал.1, изр.1, пр.4 от НК за което е предвидено наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 20000 лв.

Въззивният съд е преценил, че към момента са налице законовите предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение. От материалите по делото може да се направи извод за авторство на деянието. Същевременно съдът е приел, че съществува реална опасност той да извърши ново престъпление, предвид обремененото му съдебно минало и високата степен на обществена опасност на самото престъпление - разпространение на наркотици.

С определение от 22.04.2019 г. съдебният състав е потвърдил взетата първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“ на К. Б.

 Определението е окончателно.

 

22.04.2019 г.

 

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

Председателят на Апелативен съд-Бургас:

Съдилищата от апелативния район правораздават в срок и с високо качество

 

 

Съдилищата от Апелативен район – Бургас предоставят на гражданите качествено правосъдие в разумни срокове. Това заяви през журналисти председателят на Апелативен съд – Бургас съдия  Деница Вълкова. Днес институцията проведе Годишното общо събрание за отчитане дейността на 18-те съдилища от апелативния район. Преди обсъждането на Доклада за 2018 г. съдия Вълкова направи кратка презентация пред медиите за основни резултати и акценти от работата на Апелативен съд – Бургас и окръжните и районни съдебни звена за миналата година.

„Апелативен съд – Бургас отчита незначително намаление на постъпилите дела, като по показателя срочност успяваме да отчетем устойчивост и изключително добър резултат на челните места в страната“- посочи съдия Вълкова. Тя поясни, че на практика част от съдиите са приключили по-малко на брой дела, за решаването на които обаче са отделили повече време. „Това е така, не само заради много честите случаи на некачествено законодателство, на неясни редакции на законови разпоредби, приети текущо, но и поради констатирана свръхдинамика в законодателството и безпрецедентна тълкувателна конкуренция в дейността на Върховния касационен съд и Народното събрание“ - допълни Вълкова. Тя посочи няколко дела със значим обществен интерес и голяма фактическа и правна сложност, чието решаване е отнело значително повече време на съдиите.

В тримесечен срок са свършени 96% от всички дела на Апелативен съд – Бургас и по този изключително важен показател се прави категоричен извод за устойчивост на постигнатата бързина в работата на съда, дължаща се на създадената добра организация по предварителна подготовка, проучване, насрочване и срочното решаване на делата.

По традиция председателят на АС – Бургас направи паралел с данните, обявени през 2018 г. на Информационното табло на Европейския съюз, които сочат, че България е една от страните – членки, на които отнема най-малко време решаването на граждански, търговски, административни и други дела.

При въззивните наказателни дела бяха откроени няколко проблема свързани с назначаването, но и с откриването на вещи лица конкретно по съдебномедицинските експертизи и по автотехническите експертизи.

Почти 90 % от въззивните наказателни дела са приключили в тримесечен срок, стана ясно от презентацията. При другите забавянето се дължи на посочените обективни затруднения, както и на претоварените графици на софийските защитници. „Все по-често настояваме да се използва възможността, която ни дава НПК за разпит чрез видеоконференция или телефонна конференция“, обясни административният ръководител на АС – Бургас.

Съдия Вълкова добави, че занапред Бургаският апелативен съд вече ще има свой представител магистрат в Мрежата за международно сътрудничество по наказателни дела - заместник председателят и ръководител на наказателно отделение – съдия Пламен Синков, а от целия апелативен район ще са още съдия Георги Иванов от РС – Бургас, съдия Мартин Данчев - заместник-председател на ОС – Сливен и съдия Светлин Иванов от ОС – Бургас. „Това е особено важно за апелативен район като нашия, в който делата с международен елемент и със страни чужди граждани не са изключение“, подчерта съдия Вълкова.

По думите й качеството на работа в наказателно отделение на съда трайно се увеличава. Първият показател за това е, че намалява броя на оспорените пред ВКС актове на Апелативен съд – Бургас в съотношението постановени въззивни решения и присъди – обжалвани или протестирани въззивни решения. Проследени процентите в това съотношение намаляват всяка от последните три години: 74% -2016, 65%- 2017г. и 62% -2018г. Вторият показател е по колко върнатите от ВКС дела съдебните актове на съда са оставени в сила. От цифрите е видно, че намалява с всяка година процентът на отменените и изменени актове и се увеличава процентът на оставените в сила, които са повече от две трети от всички проверени дела от ВКС.

Апелативен съд – Бургас заема челно място сред останалите апелативни съдилища  по резултатите от решените граждански и търговски дела - 98 % от гражданските дела са решени в тримесечен срок, а частните граждански дела - 100 % са приключили в едномесечен срок.

По показателя срочност съдиите от търговско отделение на Апелативен съд – Бургас и през 2018 г. са постигнали отличен резултат въпреки усложненията по делата и увеличения обем приложения - 99 на сто от всички търговски дела са приключили в тримесечен срок.

При окръжните съдилища най - голямо постъпление дела през 2018 г. на съдия има в Окръжен съд - Сливен, със средно годишно дела за разглеждане за съдия по щат от 103,9 дела, следван от Бургаски окръжен съд с 98 дела и Ямболския окръжен съд с 83,8 дела.

През отчетния период в 8-те районни съдилища от Бургаския окръжен регион са постъпили общо 26 379 дела. Разгледани са били  28 939 дела и са свършени 25 851 дела, от които 91% в тримесечен срок. Действителната средна натовареност на районните съдии в Бургаския съдебен район е 49,89 спрямо делата за разглеждане и 44,57 е действителната натовареност спрямо свършените дела.

Отчетените резултати установяват, че всички съдилища в апелативния район отговарят адекватно на очакванията за качествено и ефективно правосъдие в разумен срок, за което председателят  на Апелативен съдБургас изказа на съдиите и съдебните служители искрена благодарност.

След брифинга съдия Деница Вълкова представи Доклада за 2018 г. пред Годишното общо събрание.

На обсъждането присъстваха представителите на Висшия съдебен съвет Цветинка Пашкунова, Боряна Димитрова, Севдалин Мавров и Георги Кузманов, Лидия Стоянова от Инспектората към ВСС и зам.-председателят на ВКС и ръководител на наказателната  колегия  - Галина Захарова.

Докладът за дейността на Апелативен съд – Бургас, окръжните и районните съдилища за 2018 г. е публикуван на сайта на институцията в панел “Доклади“.

        

 

        

 

05.04.2019 г.

 

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

ВКС остави в сила решение на АС – Бургас срещу мъж, изнасилвал малолетно момиче


Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд– Бургас по въззивно наказателно дело за изнасилване срещу Сава Дойчев.

С решението си апелативните съдии измениха присъдата на Окръжен съд – Бургас и намалиха наказанието на подсъдимия от 16 години “лишаване от свобода“ на 11 години “лишаване от свобода“, което да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.

Сава Дойчев, от гр. Смолян, е признат за виновен в това, че при условията на продължавано престъпление, в периода от 01.04.2016 г. до 13.06.2016 г., в град Бургас, многократно, се съвкупявал с лице от женски пол – ненавършилата четиринадесет години В. С., като я принуждавал към това със сила и заплашване.

 

02.04.2019 г.

 

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

ВСС обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“

 

 

 

Пленумът на Висшия съдебен съвет определи 07 юни 2019 г. за датата, на която да се проведе „Ден на отворените врати“ във ВСС и обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“.

Съгласно Регламента в конкурса могат да участват учениците от VIII-и до ХІІ-и клас, като срокът за подаване на творбите е от 01.04.2019 г. до 20.05.2019 г., включително.

Обявяването на победителите и връчването на наградите – лаптоп и грамота за класирания на първо място, както и две поощрителни награди – фотоапарати и грамоти, ще се състои на официална церемония в Деня на отворените врати на Висшия съдебен съвет.

Отличените есета ще бъдат публикувани на интернет сайта и Facebook страницата на ВСС.

     

Повече информация за конкурса ще намерите тук:

http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/22/reglament_konkurs-2019.pdf

 

01.04.2018 г.

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

8 години затвор за непълнолетен, убил 11-годишно момиче от гр. Бургас

 

Тричленен състав на Апелативен съд – Бургас потвърди 8-годишната ефективна присъда на И.И. за убийството на 11- годишната Н.Й.

 Двете съдебни инстанции признаха за виновен И.И за престъплението, извършено на 20 август 2017 г. в асансьорна кабина на жилищен блок в ж.к. „Меден рудник“ в гр. Бургас.

 И.И. умишлено умъртвил момичето, като й нанесъл удар с нож в дясната част на врата и прерязал сънната артерия, което довело до остра кръвозагуба и анемия.

 Съдебните инстанции приемат, че убийството е извършено срещу малолетно лице и по особено мъчителен за жертвата начин, като подсъдимият макар и непълнолетен /15 г./ е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си.

Потвърденото наказание е в размер на осем години „лишаване от свобода“, което да бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим.

 И.И.е осъден да заплати на пострадалата М. С. сумата от 150 000 (сто и петдесет хиляди) лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, произтичащи от смъртта на дъщеря й.

Решението подлежи на касационно обжалване и протест в 15-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВКС.

 

Постановеният съдебен акт е публикуван в сайта на Апелативен съд – Бургас на адрес:

http://www.bgbas.org/reshenie.php?aWQ9MDAwNjk3MTcmaGFzaD1hYmMxYjZhMzY3MTEyZjU2YTc4OTk4YWVkN2JkOTBkZg==

 

28.03.2019 г.

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

Апелативен съд – Бургас обяви за решаване дело за пране на пари в особено големи размери

 

Апелативeн съд – Бургас обяви за решаване дело за пране на пари в особено големи размери срещу А.М., В.М. и Е.Т., и тримата от гр. Сливен. Съдебното производство пред Апелативен съд – Бургас е образувано по протест на прокуратурата и по жалби на подсъдимите срещу първоинстанционната присъда от 22.11.2018 г. на ОС – Сливен.

С присъдата  подсъдимите А.М., В.М. и Е.Т. са осъдени за престъпление по чл. 253 от НК - против финансовата, данъчната и осигурителната системи. Подсъдимите Г.Г. и С. К. са оправдани за престъплението „пране на пари“.

Делото пред Апелативен съд – Бургас се проведе по реда на задочното производство за двама от подсъдимите В.М. и С.К, които бяха представлявани от упълномощени защитници. В рамките на едно съдебно заседание въззивната инстанция приключи съдебното следствие и обяви, че ще се произнесе в законовия срок.

А.М. от гр.Сливен е признат за виновен в това, че в периода от 03.07.2000 год. до 06.06.2008 год., в гр. Елена, област Велико Търново и гр. Сливен е извършил сделки с недвижимо имущество и след 03.04.2004 год. до 06.06.2008 год. е прикривал произхода на имущество и действителните права върху имущество на обща стойност 1 129 761.60 лева, като деянията са извършени при условията на продължавано престъпление. Всички изпълнителни деяния са извършени повече от два пъти, средствата и имуществото са в особено големи размери, случаят е особено тежък и дееца е знаел към момента на получаването им, че същите са придобити чрез извършени от него тежки умишлени престъпления сред които: склоняване към проституция, трафик на хора, принуда, изнудване, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда, организиране и ръководена не престъпна група.

ОС – Сливен е наложил на А.М. за извършеното престъпление наказание в размер на пет години „лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален „строг“ режим, и „глоба“ в размер на 10 000 лева. А.М.е осъден да заплати в полза на държавата сумата от 1 129 761.60 лева, представляваща равностойността на липсващия предмет на престъплението.

В.М. от гр. Сливен е призната за виновна в това, че в периода от 15.11.2004 год. до 18.11.2005 год. в гр.Сливен е извършила сделки с недвижимо имущество на обща стойност 350 088.90, като деянията са извършени при условията на  продължавано престъпление, случаят е особено тежък, средствата и имуществото са в особено големи размери и дееца е предполагал към момента на получаването им, че същите са придобити чрез извършени от А. М. тежки умишлени престъпления. В. М е осъдена на три години „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 10 000 лв., като изпълнението на така наложеното наказание е отложено за изпитателен срок от пет години.

Е.Т. от гр.Сливен е признат за виновен в това, че в периода след 03.04.2004 г.до 06.06.2008 г. в гр.Сливен, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на едноличен собственик на търговско дружество "Европарк" ЕООД - гр. Сливен, от свое име, но за сметка и със средства предоставени от А. М., е спомогнал за преобразуването общо на сумата 548 556 лева, чрез влагането им за придобиване на дълготрайни материални активи на дружеството, като деянието е извършено повече от два пъти, случаят е особено тежък, средствата и имуществото са в особено големи размери и дееца е предполагал към момента на получаването им, че същите са придобити чрез извършени от А. М. тежки умишлени престъпления. Съдът е осъдил Е.Т. на четири години „лишаване от свобода“, което наказание да изтърпи при първоначален общ режим и глоба в размер на 10 000 лв.

 

26.03.2019 г.

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

Потвърдиха наказанието на пиян водач, причинил смърт на пешеходна пътека и избягал от местопроизшествието

 

 

Четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим ще изтърпи Любчо Д. на 62 г. от гр. Ямбол. Той е признат за виновен от две инстанции в причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходна пътека, средна телесна повреда и бягство от местопроизшествието.

Апелативен съд – Бургас потвърди присъдата на Окръжния съд в гр. Ямбол в тази част като правилна и законосъобразна.

Катастрофата е от 11.06.2016 г. в гр. Ямбол на кръстовището на ул. "Граф Игнатиев" с ул. "Драма", след магазин "Кауфланд". При слънчево време с добра видимост и суха настилка възрастният мъж, управлявайки „Фиат Палио“ след употреба на алкохол - 1,84 промила, връхлетял с автомобила си върху преминаващите по пешеходната пътека две жени. От удара телата на пострадалите били качени върху капака на автомобила, пренесени и отхвърлени от него напред и надясно, като паднали на пътното платно. След инцидента подсъдимият заобиколил жените, преминал през кръстовището, завил наляво и навлязъл с автомобила по съседна улица като напуснал мястото на пътнотранспортното произшествие. Свидетел на катастрофата го последвал със своя автомобил и междувременно сигнализирал органите на реда. При задържането му Любчо Д. видимо бил в нетрезво състояние и говорел неясно. Пострадалите пешеходки били транспортирани за медицинска помощ и лечение в болницата в гр. Ямбол. Едната починала два дни по-късно.

Въззивната инстанция намали срока на наложеното на Любчо Д. наказание лишаване от право да се управлява МПС от завинаги на шест години.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15 – дневен срок от съобщаването му на страните.

 

Постановеният съдебен акт е публикуван в сайта на Апелативен съд – Бургас на адрес:

http://www.bgbas.org/reshenie.php?aWQ9MDAwNjkzNTMmaGFzaD01MDAyMmJiZjljMjMwMjk2OGVmZTZmNzZiYzM0YmU3Nw==

 

 

19.03.2019 г.

 

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

Апелативен съд – Бургас отвори врати за най-малките ученици

 

 

Апелативен съд – Бургас посрещна първокласници в Деня на отворените врати. Малките ученици от четирите паралелки на ОУ “Васил Априлов“ гр. Бургас проведоха първата си опознавателна среща с българска съдебна институция.

Децата бяха посрещнати в една от залите на Апелативен съд – Бургас и на достъпен език им беше разяснено, какво прави съдът, кой може да бъде съден, за какви престъпления и нарушения хората застават на подсъдимата скамейка и какви спорове трябва да решава съдията.

Бяха разиграни два съдебни казуса - училищен конфликт между момиче и момче и крупен банков обир. Първокласниците сами участваха в процесите и влязоха в ролите на обвинители, подсъдими, защита и свидетели. След това съдебните състави трябваше сериозно и отговорно да решат имат ли вина подсъдимите и как да бъдат наказани. 

Посещението завърши с фотосесия – индивидуални снимки за спомен със съдийска тога и съдебно чукче.

 

              

 

08.03.2019

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

Интернет страницата на Апелативен съд – Бургас с отличие за прозрачност, ергономичност и иновации

 

 

         Асоциация „Прозрачност без граници“ отличи Апелативен съд – Бургас за водещата роля на официалната интернет страница на съда по показател „ергономичност и прозрачност“ сред апелативните съдилища  в страната и иновативната практика „достъп до електронно дело“.

Това стана ясно по време на национална кръгла маса „Прозрачността в работата на съдилищата – предпоставка за повишаване на доверието в съдебната система в България“, организирана от неправителствената организация с участието на представители на ръководните структури на съдебната система, съдилища от различни съдебни райони на страната, професионални организации и експерти. Форумът е част от проект на Асоциация „Прозрачност без граници“, насочен към формулирането на единни стандарти за публичност и прозрачност в работата на съдилищата, с основен фокус върху техните интернет страници. В рамките на срещата бяха представени иновативните инструменти Еталон за публичност и прозрачност в работата на съдилищата и Карта на прозрачността на съдилищата в България.

В първата по рода си оценка на сайтовете на всички 178 съдилища в страната Апелативен съд – Бургас е сред тези, които покриват в максимална степен изискванията на еталона за публичност и прозрачност. Услугите, които страницата на институцията предлага,  за страните по делата и гражданите – SMS известяване, търсене на съдебна практика по ключова дума и достъп до електронно дело бяха посочени от експертите в дискусията като иновативни и пример за добра практика.

Сайтът на Апелативен съд – Бургас покрива и високи стойности по индикаторите „отчетност“, „превенция на корупцията“, „медии“, и „полезно за гражданите“.

 

25.01.2019 г.

 

 

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

Окончателно: Пиян и неправоспособен водач убил приятел в катастрофа ще търпи ефективно наказание

 

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Бургас от 17.08.2018 г., с което е изменена от условна в ефективна 18-месечната присъда на Златомир В. от Бургас.

 Той е признат за виновен за причиняване на катастрофа и смърт по непредпазливост, след като без да е правоспособен водач и след употреба на алкохол е шофирал автомобил.

Тежкият пътен инцидент е от 31 декември 2015 година. Златомир В., който тогава нямал навършени 16 г., празнувал посрещането на Новата година в к-с “Меден рудник“ с трима приятели. По някое време младежите се качили в колата на бащата на Златомир и компанията пристигнала в гр. Айтос, където празнувала приятелката на Златомир В.. Към 23.30 ч. потеглили обратно към гр.Бургас. Шофьорът и тримата пътници били без обезопасителни колани. Към 23.45 ч., на около 200 метра след разклона за гр. Българово, автомобилът навлязъл в ляв завой. В резултат на високата скорост - 125 км/ч, той поднесъл, станал неуправляем, ударил се последователно в дясната и в лявата мантинела, след което спрял под ъгъл в лявата лента за насрещно движение. След ударите в автомобила останал само подсъдимия, а пътниците изпаднали от купето. Пострадалото момче В. В. било намерено в гориста зона около пътя, на 10 м. от него. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

23.01.2019 г.

 

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

Апелативен съд – Бургас потвърди ефективната присъда на водач, убил дете на пътя

 

 

Бургаският апелативен съд потвърди двегодишната ефективна присъдата на Валерий К. от с. Приселци, Варненска област, за причинена по непредпазливост смърт на 9-годишно дете и средна телесна повреда на бебе на 12 месеца. Съдът е определил първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието и е лишил подсъдимия от право да управлява автомобил за срок от три години.

Катастрофата е от 22.09.2017 г. на първокласния път Айтос –Карнобат. Около 13.50 ч.зад волана на лек автомобил „Волво С 40 Валерий К. нарушил правилата за движение и блъснал двете деца, които пресичали пътното платно. Инцидентът е станал в зоната на действие на пътен знак В26, ограничаващ скоростта на 60 км/ч., като водачът се движел със скорост 110 км/ч. След удара мъжът направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите деца.

Производството пред първоинстанционния съд е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият К. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. По този ред на съдебното следствие определеното наказание се редуцира с една трета. Недоволен от присъдата подсъдимият е обжалвал пред въззивния съд с искане за по-ниско наказанието и за условно осъждане

След проверка на атакувания съдебен акт, както по отношение оплакванията на жалбоподателя, така и служебно изцяло Апелативният съд е намерил жалбата за неоснователна.

Преди катастрофата Валерий К. е бил многократно санкциониран по административен ред за нарушения на правилата за движение и са му отнемани контролни точки. В деня на произшествието управлявал лекия автомобил на братовчедка си и заедно с нея, съпругата му и приятелско семейство пътували към събор в гр. Златоград. Преминали през гр. Айтос и по първокласния път продължили движението си по посока гр. Карнобат. По това време майката Фиданка Й. и двете деца, с автомобил на човек от махалата в гр. Айтос, тръгнала за Гърция, където живеела и работела. Малко след потеглянето си от града водачът спрял в отбивката срещу ресторант „Градина“ и всички отишли да обядват. След като се нахранили, семейството се върнало при паркирания автомобил. Майката се сетила, че не била купила вода за из път, настанила децата в автомобила и казала да я изчакат в него. Пресякла платното за движение и преди да влезе в ресторанта, зад гърба си, от пътя дочула свистене на гуми и удар след което видяла двете си деца на земята.

Въззивният съд е приел, че наложените на Валерий К. в миналото общо 15 наказания по ЗДвП за нарушения на правилата за движение по пътищата както и факта, че на 22.09.2017 г. е шофирал с почти два пъти по-висока от максимално допустимата за съответния пътен участък скорост, определят поведението му на пътя във висока степен като морално укоримо. Това, според апелативните съдии, налага в конкретния случай да бъде упражнена по-тежка държавна принуда спрямо подсъдимия, като по този начин, наред с поправянето му, ефективно ще бъде въздействано възпитателно и предупредително върху останалите членове на обществото, най-вече върху водачи, които управляват автомобили с превишена скорост.

Според въззивният състав присъдата е правилна и обоснована, поради което тя е потвърдена с решение на Апелативен съд – Бургас от 15.01.2019 г. Постановеният съдебен акт подлежи на касационно обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред ВКС.

 

21.01.2019 г.

 

 

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

Апелативен съд – Бургас потвърди първоначалния арест на мъж, обвинен в разпространение на наркотици и притежание на незаконни боеприпаси

 

 

Апелативен съд Бургас остави без уважение жалбата на Антоан П. срещу наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той е привлечен като обвиняем за извършени в условията на съвкупност две тежки умишлени престъпления:

1. На 10.01.2019 г., около 12.30 ч., в дома си в с. Каменар, без надлежно разрешително разпространил, като предоставил лично на  друго лице високорисково наркотично вещество- коноп с нетно тегло 3,893 гр. със съдържание на тетрахидроканабинол 11,6 % на стойност 23,35 лв. под формата на четири броя топчета с неправилна форма, поставени в кутия от цигари с надпис „Марлборо“.

2. Около 15.30 ч., на същата дата в дома си държал боеприпаси за огнестрелни оръжия без надлежно разрешително - над 50 бр. ловни патрони.

В съдебно заседание представителят на Апелативна прокуратура определи жалбата на Антоан П. като неоснователна и пледира той да остане задържан по стража. В дома на Антоан П. са намерени 29 хапчета, за които все още не е готова експертизата, но за боеприпасите е ясно, че са ловни патрони. Държавното обвинение предостави протоколи от разпит на трима свидетели, единият от които разпитан по делегация. Разследващите са взели показанията на мъж от гр.Димитровград, задържан в гр.София с 5 кг. марихуана, който твърдял, че от 6 месеца работи за Антоан П. и пренася наркотици с автомобила си, за което получава възнаграждение.

 Адвокатът на П. опонира, че това е защитна теза на задържания в гр.София свидетел, който дори не е привлечен като обвиняем при наличието на това количество наркотици. Защитата оспори и твърденията и на друг свидетел, който видял предаването на цигарената кутия с пакетчета коноп вътре. По думите на адвоката от мястото, където твърдял, че се намира свидетелят е невъзможно да се види описаното действие. Намерените в дома в с. Каменар боеприпаси са били ловни патрони, останали от бащата на обвиняемия, които е бил ловец и имал законно разрешително. Защитата пледира за  мярка „домашен арест“.

След като се запозна с жалбата на обвиняемия, материалите по делото и становищата на страните  и след проверка на атакуваният съдебен акт въззивният състав намери жалбата за неоснователна и потвърди определението на първоинстанциония съд.

Антоан П. е подведен под отговорност за тежки умишлени престъпления, за които законът е предвидил наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години. От събраните до момента данни по делото може да аргументира обосновано предположение, че задържаният П. е извършил престъпленията, в които е обвинен. Предстоят още действия по разследването. Според съда изтъкнатите доводи на защитата за недоказаност на деянията не изискват по –задълбочено обсъждане, защото касаят въпроси, свързани с разглеждането на делото по същество.

Изводът за опасност от извършване на друго престъпление се обосновава с факта на осъществените в миналото на обвиняемия П. престъпления, макар за тези осъждания да е реабилитиран по право. Налице е опасност от укриване предвид тежестта на наказанията. Апелативният съд е преценил, че тези обстоятелства изискват да се вземе най- тежката мярка за неотклонение. Тя е съответна на високата степен на обществена опасност на деянията и ще обезпечи приключването на наказателното производство в разумен срок.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

18.01.2019 г.

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

  

 

 

Двамата нови заместници на председателя на Апелативен съд – Бургас встъпиха в длъжност

 

 

Двамата нови заместник - председатели на Апелативен съд – Бургас официално встъпиха в длъжност. Административният ръководител съдия Деница Вълкова връчи на магистратите Румяна Манкова и Павел Ханджиев актовете за встъпване и им пожела здраве, висок дух и ползотворна работа в ръководството на Апелативен съд – Бургас. 

Румяна Манкова ще ръководи гражданското отделение на съда, а Павел Ханджиев застава начело на търговското отделение. Заместник – председателят Пламен Синков остава ръководител на наказателно отделение на Апелативен съд – Бургас

Съдиите Манкова и Ханджиев заменят на постовете дългогодишните заместник - председатели Златинка Иванова и Емилия Нашева, които бяха освободени от длъжност с решение на Съдийската колегия на ВСС поради навършване на пенсионна възраст.

Съдия Румяна Манкова има над 34 години юридически стаж и е преминала през всички нива на съдилищата в съдебната система. Работила е в Районен съд – Поморие, Районен съд – Бургас и Окръжен съд – Бургас до 2008 г. Към момента съдия Манкова има над 9 години стаж в Апелативен съд – Бургас.

Професионалният път на съдия Павел Ханджиев е преминал основно в Районен съд – Бургас и Окръжен съд – Бургас. Бил е командирован за една година в Апелативен съд – Бургас на мястото на съдия Илияна Балтова, която е постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието. Съдия Ханджиев има и административен опит, бил е заместник председател на районния и окръжния съд в гр. Бургас.

 

 

 

14.01.2019 г.

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

Аплодисменти, цветя и сълзи в последния работен ден на заместник –председателя на Апелативен съд – Бургас

Бивши и настоящи магистрати поздравиха съдия Емилия Нашева по повод нейния юбилей

 

 

Най-опитният съдия в Апелативен съд – Бургас Емилия Нашева празнува рождения си ден в необичайно широк кръг от приятели и колеги. Съдия Нашева събра на чаша вино всички близки на сърцето си хора, с които е работила през дългогодишната си кариера в Бургаската Темида.

10 януари  2019 г. беше и последния работен ден на дългогодишния заместник – председател на Апелативен съд – Бургас, който с решение на Съдийската колегия на ВСС е освободен от длъжност, считано от 11 януари 2019 г. поради навършване на пенсионна възраст.

Председателят на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова изрази от свое име и от името на съдиите и служителите в институцията благодарност и признателност за съвместната работа и професионализма.

“Вие сте от съдиите, написали историята на Апелативен съд – Бургас. Тези 20 години, като ръководител на търговското отделение, Вие не само правораздавахте, но и развивахте институцията, печелехте уважение, изграждахте доверие. Работата с Вас, толкова фин и изтънчен човек, с ярка индивидуалност и характер, беше привилегия, удоволствие и истински смислен урок“ - подчерта председателят на Апелативния съд и връчи на съдия Нашева плакет, с традиционния символ на властта и правото – съдийското чукче.

 Поздравителни адреси, цветя, подаръци и топли пожелания по повод личния празник и достойния професионален път съдия Нашева получи от Съдийската колегия на ВСС, съдиите и служителите в Апелативен съд – Бургас, ръководителите на Апелативна прокуратура, Окръжен съд и Административен съд – Любомир Петров, Росица Темелкова и Чавдар Димитров, от бившия председател на Апелативен съд – Бургас Яни Бахчеванов, пенсионираните магистрати Златинка Иванова, Георги Кошничаров, Лучия Дерелиева, Димитър Димитров и Веселина Герова, от председателя на Адвокатския съвет при БАК Христофор Кондев и много съдии и прокурори.

По повод юбилея и пенсионирането съдия Нашева беше поздравена от кмета на гр. Бургас Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков, директора на ОД на МВР старши комисар Калоян Калоянов.

С решение от 04.12.2018 г. Съдийската колегия на ВСС поощри Емилия Нашева с отличие "личен почетен знак първа степен – златен" за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. По предложение на председателя на Апелативен съд – Бургас съдия Нашева беше поощрена и с отличие "Служебна благодарност и грамота" за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения.

 

                    

 

 

11.01.2019 г.