П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

Интернет страницата на Апелативен съд – Бургас с отличие за прозрачност, ергономичност и иновации

 

 

         Асоциация „Прозрачност без граници“ отличи Апелативен съд – Бургас за водещата роля на официалната интернет страница на съда по показател „ергономичност и прозрачност“ сред апелативните съдилища  в страната и иновативната практика „достъп до електронно дело“.

Това стана ясно по време на национална кръгла маса „Прозрачността в работата на съдилищата – предпоставка за повишаване на доверието в съдебната система в България“, организирана от неправителствената организация с участието на представители на ръководните структури на съдебната система, съдилища от различни съдебни райони на страната, професионални организации и експерти. Форумът е част от проект на Асоциация „Прозрачност без граници“, насочен към формулирането на единни стандарти за публичност и прозрачност в работата на съдилищата, с основен фокус върху техните интернет страници. В рамките на срещата бяха представени иновативните инструменти Еталон за публичност и прозрачност в работата на съдилищата и Карта на прозрачността на съдилищата в България.

В първата по рода си оценка на сайтовете на всички 178 съдилища в страната Апелативен съд – Бургас е сред тези, които покриват в максимална степен изискванията на еталона за публичност и прозрачност. Услугите, които страницата на институцията предлага,  за страните по делата и гражданите – SMS известяване, търсене на съдебна практика по ключова дума и достъп до електронно дело бяха посочени от експертите в дискусията като иновативни и пример за добра практика.

Сайтът на Апелативен съд – Бургас покрива и високи стойности по индикаторите „отчетност“, „превенция на корупцията“, „медии“, и „полезно за гражданите“.

 

25.01.2019 г.

 

 

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

Окончателно: Пиян и неправоспособен водач убил приятел в катастрофа ще търпи ефективно наказание

 

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Бургас от 17.08.2018 г., с което е изменена от условна в ефективна 18-месечната присъда на Златомир В. от Бургас.

 Той е признат за виновен за причиняване на катастрофа и смърт по непредпазливост, след като без да е правоспособен водач и след употреба на алкохол е шофирал автомобил.

Тежкият пътен инцидент е от 31 декември 2015 година. Златомир В., който тогава нямал навършени 16 г., празнувал посрещането на Новата година в к-с “Меден рудник“ с трима приятели. По някое време младежите се качили в колата на бащата на Златомир и компанията пристигнала в гр. Айтос, където празнувала приятелката на Златомир В.. Към 23.30 ч. потеглили обратно към гр.Бургас. Шофьорът и тримата пътници били без обезопасителни колани. Към 23.45 ч., на около 200 метра след разклона за гр. Българово, автомобилът навлязъл в ляв завой. В резултат на високата скорост - 125 км/ч, той поднесъл, станал неуправляем, ударил се последователно в дясната и в лявата мантинела, след което спрял под ъгъл в лявата лента за насрещно движение. След ударите в автомобила останал само подсъдимия, а пътниците изпаднали от купето. Пострадалото момче В. В. било намерено в гориста зона около пътя, на 10 м. от него. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

23.01.2019 г.

 

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

Апелативен съд – Бургас потвърди ефективната присъда на водач, убил дете на пътя

 

 

Бургаският апелативен съд потвърди двегодишната ефективна присъдата на Валерий К. от с. Приселци, Варненска област, за причинена по непредпазливост смърт на 9-годишно дете и средна телесна повреда на бебе на 12 месеца. Съдът е определил първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието и е лишил подсъдимия от право да управлява автомобил за срок от три години.

Катастрофата е от 22.09.2017 г. на първокласния път Айтос –Карнобат. Около 13.50 ч.зад волана на лек автомобил „Волво С 40 Валерий К. нарушил правилата за движение и блъснал двете деца, които пресичали пътното платно. Инцидентът е станал в зоната на действие на пътен знак В26, ограничаващ скоростта на 60 км/ч., като водачът се движел със скорост 110 км/ч. След удара мъжът направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите деца.

Производството пред първоинстанционния съд е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият К. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. По този ред на съдебното следствие определеното наказание се редуцира с една трета. Недоволен от присъдата подсъдимият е обжалвал пред въззивния съд с искане за по-ниско наказанието и за условно осъждане

След проверка на атакувания съдебен акт, както по отношение оплакванията на жалбоподателя, така и служебно изцяло Апелативният съд е намерил жалбата за неоснователна.

Преди катастрофата Валерий К. е бил многократно санкциониран по административен ред за нарушения на правилата за движение и са му отнемани контролни точки. В деня на произшествието управлявал лекия автомобил на братовчедка си и заедно с нея, съпругата му и приятелско семейство пътували към събор в гр. Златоград. Преминали през гр. Айтос и по първокласния път продължили движението си по посока гр. Карнобат. По това време майката Фиданка Й. и двете деца, с автомобил на човек от махалата в гр. Айтос, тръгнала за Гърция, където живеела и работела. Малко след потеглянето си от града водачът спрял в отбивката срещу ресторант „Градина“ и всички отишли да обядват. След като се нахранили, семейството се върнало при паркирания автомобил. Майката се сетила, че не била купила вода за из път, настанила децата в автомобила и казала да я изчакат в него. Пресякла платното за движение и преди да влезе в ресторанта, зад гърба си, от пътя дочула свистене на гуми и удар след което видяла двете си деца на земята.

Въззивният съд е приел, че наложените на Валерий К. в миналото общо 15 наказания по ЗДвП за нарушения на правилата за движение по пътищата както и факта, че на 22.09.2017 г. е шофирал с почти два пъти по-висока от максимално допустимата за съответния пътен участък скорост, определят поведението му на пътя във висока степен като морално укоримо. Това, според апелативните съдии, налага в конкретния случай да бъде упражнена по-тежка държавна принуда спрямо подсъдимия, като по този начин, наред с поправянето му, ефективно ще бъде въздействано възпитателно и предупредително върху останалите членове на обществото, най-вече върху водачи, които управляват автомобили с превишена скорост.

Според въззивният състав присъдата е правилна и обоснована, поради което тя е потвърдена с решение на Апелативен съд – Бургас от 15.01.2019 г. Постановеният съдебен акт подлежи на касационно обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред ВКС.

 

21.01.2019 г.

 

 

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

Апелативен съд – Бургас потвърди първоначалния арест на мъж, обвинен в разпространение на наркотици и притежание на незаконни боеприпаси

 

 

Апелативен съд Бургас остави без уважение жалбата на Антоан П. срещу наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той е привлечен като обвиняем за извършени в условията на съвкупност две тежки умишлени престъпления:

1. На 10.01.2019 г., около 12.30 ч., в дома си в с. Каменар, без надлежно разрешително разпространил, като предоставил лично на  друго лице високорисково наркотично вещество- коноп с нетно тегло 3,893 гр. със съдържание на тетрахидроканабинол 11,6 % на стойност 23,35 лв. под формата на четири броя топчета с неправилна форма, поставени в кутия от цигари с надпис „Марлборо“.

2. Около 15.30 ч., на същата дата в дома си държал боеприпаси за огнестрелни оръжия без надлежно разрешително - над 50 бр. ловни патрони.

В съдебно заседание представителят на Апелативна прокуратура определи жалбата на Антоан П. като неоснователна и пледира той да остане задържан по стража. В дома на Антоан П. са намерени 29 хапчета, за които все още не е готова експертизата, но за боеприпасите е ясно, че са ловни патрони. Държавното обвинение предостави протоколи от разпит на трима свидетели, единият от които разпитан по делегация. Разследващите са взели показанията на мъж от гр.Димитровград, задържан в гр.София с 5 кг. марихуана, който твърдял, че от 6 месеца работи за Антоан П. и пренася наркотици с автомобила си, за което получава възнаграждение.

 Адвокатът на П. опонира, че това е защитна теза на задържания в гр.София свидетел, който дори не е привлечен като обвиняем при наличието на това количество наркотици. Защитата оспори и твърденията и на друг свидетел, който видял предаването на цигарената кутия с пакетчета коноп вътре. По думите на адвоката от мястото, където твърдял, че се намира свидетелят е невъзможно да се види описаното действие. Намерените в дома в с. Каменар боеприпаси са били ловни патрони, останали от бащата на обвиняемия, които е бил ловец и имал законно разрешително. Защитата пледира за  мярка „домашен арест“.

След като се запозна с жалбата на обвиняемия, материалите по делото и становищата на страните  и след проверка на атакуваният съдебен акт въззивният състав намери жалбата за неоснователна и потвърди определението на първоинстанциония съд.

Антоан П. е подведен под отговорност за тежки умишлени престъпления, за които законът е предвидил наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години. От събраните до момента данни по делото може да аргументира обосновано предположение, че задържаният П. е извършил престъпленията, в които е обвинен. Предстоят още действия по разследването. Според съда изтъкнатите доводи на защитата за недоказаност на деянията не изискват по –задълбочено обсъждане, защото касаят въпроси, свързани с разглеждането на делото по същество.

Изводът за опасност от извършване на друго престъпление се обосновава с факта на осъществените в миналото на обвиняемия П. престъпления, макар за тези осъждания да е реабилитиран по право. Налице е опасност от укриване предвид тежестта на наказанията. Апелативният съд е преценил, че тези обстоятелства изискват да се вземе най- тежката мярка за неотклонение. Тя е съответна на високата степен на обществена опасност на деянията и ще обезпечи приключването на наказателното производство в разумен срок.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

18.01.2019 г.

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

 

Двамата нови заместници на председателя на Апелативен съд – Бургас встъпиха в длъжност

 

 

Двамата нови заместник - председатели на Апелативен съд – Бургас официално встъпиха в длъжност. Административният ръководител съдия Деница Вълкова връчи на магистратите Румяна Манкова и Павел Ханджиев актовете за встъпване и им пожела здраве, висок дух и ползотворна работа в ръководството на Апелативен съд – Бургас. 

Румяна Манкова ще ръководи гражданското отделение на съда, а Павел Ханджиев застава начело на търговското отделение. Заместник – председателят Пламен Синков остава ръководител на наказателно отделение на Апелативен съд – Бургас

Съдиите Манкова и Ханджиев заменят на постовете дългогодишните заместник - председатели Златинка Иванова и Емилия Нашева, които бяха освободени от длъжност с решение на Съдийската колегия на ВСС поради навършване на пенсионна възраст.

Съдия Румяна Манкова има над 34 години юридически стаж и е преминала през всички нива на съдилищата в съдебната система. Работила е в Районен съд – Поморие, Районен съд – Бургас и Окръжен съд – Бургас до 2008 г. Към момента съдия Манкова има над 9 години стаж в Апелативен съд – Бургас.

Професионалният път на съдия Павел Ханджиев е преминал основно в Районен съд – Бургас и Окръжен съд – Бургас. Бил е командирован за една година в Апелативен съд – Бургас на мястото на съдия Илияна Балтова, която е постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието. Съдия Ханджиев има и административен опит, бил е заместник председател на районния и окръжния съд в гр. Бургас.

 

 

 

14.01.2019 г.

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

Аплодисменти, цветя и сълзи в последния работен ден на заместник –председателя на Апелативен съд – Бургас

Бивши и настоящи магистрати поздравиха съдия Емилия Нашева по повод нейния юбилей

 

 

Най-опитният съдия в Апелативен съд – Бургас Емилия Нашева празнува рождения си ден в необичайно широк кръг от приятели и колеги. Съдия Нашева събра на чаша вино всички близки на сърцето си хора, с които е работила през дългогодишната си кариера в Бургаската Темида.

10 януари  2019 г. беше и последния работен ден на дългогодишния заместник – председател на Апелативен съд – Бургас, който с решение на Съдийската колегия на ВСС е освободен от длъжност, считано от 11 януари 2019 г. поради навършване на пенсионна възраст.

Председателят на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова изрази от свое име и от името на съдиите и служителите в институцията благодарност и признателност за съвместната работа и професионализма.

“Вие сте от съдиите, написали историята на Апелативен съд – Бургас. Тези 20 години, като ръководител на търговското отделение, Вие не само правораздавахте, но и развивахте институцията, печелехте уважение, изграждахте доверие. Работата с Вас, толкова фин и изтънчен човек, с ярка индивидуалност и характер, беше привилегия, удоволствие и истински смислен урок“ - подчерта председателят на Апелативния съд и връчи на съдия Нашева плакет, с традиционния символ на властта и правото – съдийското чукче.

 Поздравителни адреси, цветя, подаръци и топли пожелания по повод личния празник и достойния професионален път съдия Нашева получи от Съдийската колегия на ВСС, съдиите и служителите в Апелативен съд – Бургас, ръководителите на Апелативна прокуратура, Окръжен съд и Административен съд – Любомир Петров, Росица Темелкова и Чавдар Димитров, от бившия председател на Апелативен съд – Бургас Яни Бахчеванов, пенсионираните магистрати Златинка Иванова, Георги Кошничаров, Лучия Дерелиева, Димитър Димитров и Веселина Герова, от председателя на Адвокатския съвет при БАК Христофор Кондев и много съдии и прокурори.

По повод юбилея и пенсионирането съдия Нашева беше поздравена от кмета на гр. Бургас Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков, директора на ОД на МВР старши комисар Калоян Калоянов.

С решение от 04.12.2018 г. Съдийската колегия на ВСС поощри Емилия Нашева с отличие "личен почетен знак първа степен – златен" за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. По предложение на председателя на Апелативен съд – Бургас съдия Нашева беше поощрена и с отличие "Служебна благодарност и грамота" за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения.

 

                    

 

 

11.01.2019 г.